De slimme thermostaat

28-09-2016

Heeft u al een slimme thermostaat? Zo eentje die via uw telefoon laat weten dat het huis op temperatuur is en dat u welkom bent? Bijna iedere avond zie ik er reclame van op de tv dus ik veronderstel dat half Nederland al zo’n ding heeft.

Vrijwillig heeft u een stukje privacy opgegeven want de slimme thermostaat praat gelijk met uw energieleverancier zodat die vraag en aanbod beter op elkaar kan afstemmen. Uw energieleverancier weet wanneer u naar uw werk gaat, hoe laat u weer thuiskomt en hoe laat u naar bed gaat.

Internet of things

Nou ja, de computer van de energieleverancier weet dat want er komt natuurlijk geen medewerker meer aan te pas. Steeds meer praten apparaten met elkaar. Ze wisselen allerlei informatie uit en het steeds intelligentere netwerk neemt zelfstandig beslissingen, bijvoorbeeld om extra stroom bij te schakelen op een koude avond. The Internet of things is steeds meer onderdeel van ons bestaan.

Voor de industrie en de vervoersbranche is het nog veel belangrijker. Allerlei apparaten, systemen, voertuigen, infrastructurele voorzieningen en sensoren wisselen via internet gegevens uit. Het zorgt voor veel vooruitgang met als lokker de zelfstandig rijdende auto. Nu al kan uw auto zelf contact opnemen met de garage wanneer het tijd is voor een beurt. Of, nog een voorbeeld: uw printer kan al inkt bestellen als deze op dreigt te raken en die wordt prompt bezorgd.

De communicatie tussen de apparaten beslaat geen grote hoeveelheden gegevens maar ze zijn belangrijk en hebben een hoge prioriteit. U dacht dat de discussie over netneutraliteit ging over voorrang bij het leveren van televisiediensten, games en reclame? Ja, dat natuurlijk ook, maar The Internet of things heeft een hoge prioriteit nodig en daar is het vooral de industrie om te doen.

Lab maakt afspraak

En hoe zit dat met de zorg, vraagt u zich als Zorgvisie-lezer natuurlijk af. Stelt u zich eens voor dat de computer van het laboratorium een afspraak bij het ziekenhuis plant wanneer het onderzoeksresultaat van uw urine daar aanleiding toe geeft en dat gelijk doorgegeven wordt van welk deel van uw lichaam een CT-scan gemaakt moet worden. Stelt u zich voor dat naar aanleiding van uw doktersbezoek de juiste medicijnen thuisbezorgd worden en dat uw medicijnkastje bijbestelt bij uw apotheek wanneer ze opraken. U geeft uw energieleverancier al inzicht in uw leven dus nu niet zeuren over uw privacy ten aanzien van het gezondheidscentrum. De technologie is er, maar in de zorg krijgen we het niet eens voor elkaar om cruciale behandelinformatie regulier bij alle betrokken zorgverleners te krijgen. Belangrijke medische apparatuur draait nog op een besturingssysteem van tien jaar geleden en we gebruiken liever de fax.

Andere prioriteiten

We vinden de zorg belangrijk, maar de prioriteit op het internet gaat aan de zorg voorbij. De prioriteit gaat naar de industrie, naar het vervoer, de televisie, games en thermostaten. De zorg praat niet mee en doet niks. Terwijl je ziet dat nieuwe prioriteiten werken: de game-industrie heeft net heel Nederland in beweging gekregen met een Pokémon-spelletje voor de smartphone. Dat heeft de zorg nog nooit voor elkaar gekregen. Zorgsector wordt wakker!

Berend de Vries

Een PDF van het artikel vindt u hier.

Logo NEN7510 Partner