Zonder computers stort de moderne samenleving in

19-02-2002

Betreft een reactie op een discussie in de NRC in gang gezet door Wijnand Westerveld rond het thema nut van computers in de moderne samenleving.

Door: Jaap van der Wel

Solow en de computer

Westerveld slaat de plank mis met zijn stelling dat bedrijven de computer kunnen missen (NRC, 5 fe­bruari 2002.). Zijn stelling dwingt echter tot naden­ken door zijn serieuze onderbouwing met onder andere een uitspraak van Robert Solow: ,,Je ziet computers tegenwoordig overal, be­halve in de pro­ductiviteitscijfers'', een uitspraak die dateert van 1987. Inmiddels zijn de compu­ters uit die tijd op de vuilnisbelt beland, maar voor statistici en economen is de uitspraak van Solow nog steeds actueel. Het komt hun para­doxaal voor dat, ondanks de feno­menale groei van het aantal computers, de economi­sche groei niet toeneemt. Zij hebben hiervoor geen verkla­ring, kenners van moderne organisatie- en in­formatieprincipes wel.

Westerveld heeft een punt als hij stelt dat rondom de computer een reusachtig apparaat is ontstaan, dat niet gemakkelijk is te doorzien en waarin veel geld wordt verspild. Hij gaat echter te ver met zijn stelling dat we een monstrum hebben geschapen waaraan we kop noch staart meer kunnen ontdekken en waardoor de com­puter geen bijdrage zou leveren aan welvaarts­groei. Welvaartsgroei is namelijk mo­gelijk door te analy­seren welke fouten worden ge­maakt bij computer­gebruik en vervol­gens de verwor­ven kennis toe te pas­sen.

Automatiseren is lastig

Bij onderschatting van automatise­ringsprojecten worden de problemen zichtbaar. Zo liep de reorganisatie van de Konmar vast in automatiseringsproblemen, waardoor de bevoor­rading van winkels stokte en de omzet en de winst kelderden. Vele andere organisaties kon­den door automatiseringsproblemen een half jaar geen facturen verzenden.

Organisaties maken ook minder zichtbare fou­ten. Directies vergeten vaak dat een hogere automatise­ringsgraad ook meer zorgvuldigheid vereist van me­dewerkers bij de omgang met informatie. Laten medewerkers op kantoor stuk­ken op hun bureau rondslingeren, dan is de groep mensen die bij dat rondslingerende papier kan betrekkelijk beperkt. Als men vanuit deze mentaliteit even slordig omgaat met de compu­ter, zijn de gevolgen veel ernstiger: de hele we­reld kan meekijken via internet.

Een ander probleem is de overvolle inbox. E-mail kan veel werk besparen, maar in menige organisatie bezorgen medewerkers elkaar juist extra werk met mail waarvan talloze collega's voor de zekerheid een kopie ontvangen en met documenten waarvan her­ziening op herziening volgt.

En de maatschappij weet er soms geen raad mee

Ook de maatschappij moet nog leren omgaan met de computer. Zo moeten er wegen worden gezocht om de monopoliemacht van een gigant als Microsoft te beheersen.

Een ander probleem waarmee de maatschappij wordt geconfronteerd vormen de idioten die het leuk vin­den om ongelukken te veroorzaken. Pyromanen ver­oorzaakten reusachtige bosbran­den in Australië en op vergelijkbare manier laten virusmakers en hackers elk jaar mondiaal mil­joenen computers vastlopen.

Deze problemen zijn onvoorzien en dat is de oorzaak dat productiviteitswinst van computers lager uitvalt dan eerst verwacht.

Oplosbare problemen

De geschetste en vergelijkbare problemen zijn overi­gens prima oplosbaar. Tegen hackers en virusmakers is bijvoorbeeld veel meer te doen dan nu gebeurt. Internetproviders kunnen de grote massa van low­tech aanvallers tegenhou­den. Een minderheid doet dat al, maar een meerderheid denkt aan de kosten en zal alleen iets doen als zij ertoe gedwongen wordt, bijvoor­beeld door schadeclaims van slachtof­fers.

Essentieel is de effectiviteit waar­mee organisaties hun veranderingen organiseren omdat achterblijvers op den duur zullen uitvallen. Het volle pond van de pro­duc­tiviteitswinst hangt echter maar voor een beperkt deel af van de techniek. Directies moeten dan ook voortdu­rend aandacht geven aan de inbed­ding van automa­tisering in hun organisaties. Voor uitvoering van beleid is automatisering te belangrijk geworden om over te laten aan het hoofd Automatisering alléén. In toenemende mate wordt in organisaties een func­tie noodza­kelijk die het soort problemen zoals hier­voor geschetst voorkomt en oplost.

Economische statistiek zegt niet alles

Solow en de andere economen die Westerveld ten tonele voert, beschikken niet over de juiste kennis en staren zich daardoor blind op de voor hen zicht­bare zaken zoals aantallen computers en computer­vermogen. Het is slechts een deel van het verhaal. Het andere deel is dat organi­saties en de maat­schappij nog heel veel moeten leren om de computer een werkelijk goede plek te kunnen geven.