Blogs

 • Wbp en AVG Workshop

  LogoWBPws.png

  De succesvolle Wbp workshop die Comfort-IA, in samenwerking met anderen, vorig jaar verzorgde wordt herhaald in een volledig bijgewerkte versie. De aanstaande invoering van de AVG, de Europese privacy wetgeving, komt nu veel meer aan bod. Daarnaast wordt een sterke koppeling gelegd met management modellen,…

  meer
 • Privéberichten

  Privéberichten met WhatsApp?‘Mag ik WhatsApp nu wel of niet gebruiken in mijn werk? Het is nu toch allemaal encrypted? Zelfs de FBI kan het niet kraken’, vroeg een zorgverlener uit de geestelijke gezondheidszorg aan mij. Ik zal bekennen dat ik het antwoord niet gelijk paraat had. 

  We hebben het maar eens goed uitgezocht. En er een artikeltje overgeschreven…

  meer
 • PIA, nieuw in de informatiebeveiliging

  open%20_0.pngVanaf 1 januari 2016 dienen overheidsinstanties een PIA (Privacy Impact Assessment) uit te voeren bij projecten waarbij persoonsgegevens betrokken zijn. Vanaf medio 2018 zullen alle organisaties, na invoering van de Europese Privacy Verordening (AVG), DPIA’s (Data Protection Impact Assesments) moeten uitvoeren. 

  meer
 • Privacy en Informatiebeveiliging bij Inkoop

  Inkoop relaties zijn belangrijk, maar hoe selecteert u de partner die voldoet aan de juiste wet- en regelgeving rondom privacy en informatiebeveiliging? Hoe reduceert u uw risico’s en aansprakelijkheden?

  wbp-workshop

  meer
 • Versnipperen

  snippers Comfort-IA heeft op deze plek al eens eerder aandacht besteed aan het veilig vernietigen, versnipperen, van vertrouwelijke informatie. Nu het papieren dossier steeds meer wordt uitgefaseerd en archieven worden geruimd is versnipperen een actueel onderwerp.

  Hoe actueel bleek deze week:

  Op dinsdag 9 februari…

  meer
 • CBP publiceert richtsnoer meldplicht datalekken

  bits in een plas
  Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de definitieve beleidsregels over de nieuwe Meldplicht Datalekken gepubliceerd. De beleidsregels zijn vervat in een ‘richtsnoer’ en helpt organisaties te bepalen of er sprake is van een datalek. Zij moeten vanaf 1 januari 2016 dit melden bij de Autoriteit…

  meer
 • De veiligheid van de multifunctionele printer (nogmaals)

  Reeds in 2010 schreven we er over maar het blijkt nog steeds actueel. De multifunctionele printer/copier/scanner/fax blijft een potentieel datalek en dat is nu, met de Meldplicht Datalekken voor de deur, erg actueel. Heeft u een lease contract? Check eens of in de kleine lettertjes staat dat de harde schijf of het solid state geheugen van het apparaat wordt vernietigd als u een nieuwer model krijgt?

  Voor de volledigheid hieronder wat we eerder schreven:

  Multifunctionele…

  meer
 • Privacy en Compliance 3.0

  WorkShop WBP en Privacy

  meer
 • De Europese Privacy Verordening, stand van zaken en gevolgen voor de zorg

  Begin 2012 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een Europese Privacy Verordening.

  Men heeft er vier doelstellingen mee:

  Europese vlag

  1. Meer zeggenschap voor de burger over de eigen gegevens zoals het recht om te worden vergeten.
  2.  Versterken van de…
  meer
 • IBindeZorg.nl - informatiebeveiliging voor de zorgpraktijk

  Zorgverleners zijn geen ICT specialisten. In een ziekenhuis is dat geen probleem want daar is de afdeling ICT voor. De zorgpraktijk is echter veel kleiner en heeft deze luxe niet.

  Het gevolg is gebrek aan ICT kennis in de zorgpraktijken. Dat toonde ons recente onderzoek aan waarin bleek dat een groot deel van de websites van zorgpraktijken gebruik maakt van Google Analytics waar het…

  meer