Artikelen

 • Per 1 januari verplicht: de FG en de NEN 7510

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  Het ‘Besluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders’ is van kracht. Het verplicht zorgorganisaties voor 1 januari aanstaande nog wat zaken te regelen.

  Op 28 november jongstleden is in het staatsblad het besluit ex art 26 Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) gepubliceerd: het ‘Besluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders’.
  Dit besluit kan u gemakkelijk ontgaan…

  meer
 • Sinterklaascadeau

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  De zorg krijgt een heel mooi Sinterklaascadeau dit jaar. Op 7 december, slechts één dag na de officiële verjaardag van de Sint, wordt de nieuwe NEN 7510 gepresenteerd. Het wordt een feestelijke dag. Wellicht met overgeschoten pepernoten, speculaasjes maar beslist met taaitaai. Want taai is zo’n norm meestal wel.

  In dit geval valt dat mee. We hebben de nieuwe NEN 7510 al een tijdje mogen bestuderen in de vorm van een Concept Norm en die bleek heel leesbaar. Een paar…

  meer
 • Wie is er bang voor de Grote Boze Toezichthouder?

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  De nieuwe Europese privacywetgeving komt eraan: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook wel bekend onder de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR). We snappen nog niks van de AVG, maar we zijn er wel bang voor.

  We weten dat we heel gemakkelijk een hele hoge boete kunnen krijgen van de toezichthouder als we het verkeerd doen. En omdat we het nog niet zo snappen, zijn we heel erg bang. Is dat terecht?

  Datalekken

  meer
 • Hulp tegen malware

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  De meneer die mij maandagochtend net na de koffie belde, was heel netjes en vriendelijk. De lijn kraakte wat maar hij legde, met een zwaar Indiaas accent, uit dat hij uit het buitenland belde namens de firma Microsoft. Daar hadden ze geconstateerd dat ik een malware probleem had!

  Ik schrok hevig. Ik had nog niks gemerkt maar je hoort zulke rare verhalen. Ik was blij dat Microsoft zo proactief omgaat met klanten. Wat was het probleem dan? Ik had laatst iets gedownload en het was ze…

  meer
 • Wij gaan iets veranderen

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  ‘Geachte heer de Vries’, begon het mailtje dat ik van mijn apotheek kreeg. ‘Wij gaan iets veranderen.’ Ik was benieuwd.

  Al jaren heb ik een medicijntje: iedere dag één pilletje. Om die pillen te krijgen, moet ik vier keer per jaar naar de apotheek. In ons briljante zorgsysteem mag je medicijnen maar drie maanden vooruit krijgen. Mijn apotheek weet precies wanneer de pillen op raken, bestelt alvast nieuwe en meldt in een mailtje dat er iets voor me klaarligt.
  Nu ging het…

  meer
 • Dokter@gmail.com

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  Google, Whatsapp en hun collega’s verzamelen gegevens over ons om die gegevens door te kunnen verkopen aan reclamebureaus. Zo nu en dan maken geheime diensten ook graag gebruik van het verzamelwerk. Het is het verdienmodel van Google, Whatsapp en collega’s: wij krijgen gratis faciliteiten en die betalen we met onze privé- gegevens. Dit is heel duidelijk en staat in de gebruiksvoorwaarden.

  Gebruiksvoorwaarden? Ja, die lap juridische tekst die u altijd snel wegdoet door op ‘akkoord…

  meer
 • Persoonsgegevens on the move

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  Wanneer ik ergens koffie ga drinken, valt mij gelijk op hoeveel mensen tegenwoordig mobiel werken. Dergelijke etablissementen lokken de mobiele werkers door een prima wifi-netwerk aan te bieden en voldoende grote tafels om je laptop of tablet naast je kopje te kunnen leggen.

  Ook zorgmedewerkers en gemeenteambtenaren maken hier gebruik van: zij hebben immers steeds vaker hun werk elektronisch bij zich. Nieuwe zorgafspraken? Een receptje? Een vergunningsaanvraag? Geen probleem, het is…

  meer
 • Kopietje van het paspoort

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  Ik verdedig onze democratie. Niet dat ik een vechtjas ben, maar ik ben wel lid van het stembureau wanneer bij mij in het dorp gestemd moet worden. Ik heb dan echt het gevoel dat ik een bijdrage lever aan het democratisch proces. Wanneer u bij mij komt stemmen met een volmacht moet u een geldig identiteitsbewijs van de volmachtgever of een kopie daarvan meenemen zodat ik dat kan controleren. Dat vereist de Kiesraad die over de kiesregelingen gaat. Hordes mensen melden zich met een keurige…

  meer
 • Open deuren

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  Recent heeft onderzoeksbureau PLBQ in opdracht van de overheid onderzoek gedaan naar de bescherming van privacygevoelige gegevens binnen de gezondheidszorg. Alle lof voor het onderzoek, knap werk. De uitkomst bestond uit open deuren: Het gaat beter dan een paar jaar geleden maar de zorg én de overheid moeten nog veel meer hun best doen. De bevindingen van de onderzoekers zijn heel herkenbaar voor iedereen die in de zorg werkt of ermee te maken heeft. Veel zaken die naar voren…

  meer
 • Privéberichten via WhatsApp

  ZorgVisie (elektronische nieuwsbrief)

  ‘Mag ik WhatsApp nu wel of niet gebruiken in mijn werk? Het is nu toch allemaal encrypted? Zelfs de FBI kan het niet kraken’, vroeg een zorgverlener uit de geestelijke gezondheidszorg aan mij. Ik zal bekennen dat ik het antwoord niet gelijk paraat had.

  WhatsApp mocht je nooit gebruiken want het was niet veilig maar nu het berichtenverkeer volledig versleuteld is, waarom dan niet? Ik heb het uitgezocht.

  Op zijn…

  meer